Sastojci (6 Br. osoba):
- 1 kg junećeg odreska (narezati na 4 četvrtine)
- 5 ml začina za odreske (±1 žličica)
- 4 režnja češnjaka (mljevena)
- 415 ml goveđeg temeljca (podijeljeno) (±1¾ šalice)
- 120 ml soja umaka s niskim udjelom natrija (±½ šalice)
- 15 ml sezamovog ulja (±1 žlica)
- 105 g smeđeg šećera (±¼ šalice)
- 45 ml kukuruznog škroba (±3 žlice)
- 415 g smrznutih cvjetova brokule
Vrijeme pripreme: 10 min.
Vrijeme kuhanja: 35 min.
Vrijeme mirovanja: 15 min.
Razina zahtjevnosti: lako
Prosječni trošak: niski
Priprema:
Odrezak začinite začinima i stavite u Ekspres lonac za mikrovalnu pećnicu.
U srednjoj zdjeli pomiješajte češnjak, 355 ml / ±1½ šalice goveđeg temeljca, soja umak, sezamovo ulje i smeđi šećer. Prelite preko odrezaka. Dodajte još temeljca ako meso nije potpuno potopljeno. Zatim dobro pokrijte i zaključajte lonac te stavite u mikrovalnu na 30 min. na 900 vati.
Izvadite iz mikrovalne pećnice i ostavite da odstoji poklopljeno dok indikator tlaka ne padne, otprilike 15 min., zatim otključajte i uklonite poklopac.
Izvadite odreske na dasku za rezanje i razdvojite ih na komadiće pomoću 2 vilice.
U maloj posudi pomiješajte kukuruzni škrob i preostalih 60 ml / ±¼ šalice goveđeg temeljca. Umutite u toplu tekućinu na dnu ekspres lonca.
Smrznutu brokulu izmiksajte u tekućini iz ekspres lonca. Poklopite i stavite u mikrovalnu na 5 min. na 900 vati.
Vratite meso u ekspres lonac i promiješajte da se sve sjedini. Poslužite toplo i po želji uz rižu.
Napomena:
Za pripremu vaše domaće mješavine začina za odreske kombinirajte sljedeće začine i pohranite ih hermetički zatvoren spremnik.
- 30 ml soli (±2 žlice)
- 15 ml mljevenog crnog papra (±1 žlica)
- 15 ml češnjaka u prahu (±1 žlica)
- 15 ml luka u prahu (±1 žlica)
- 15 ml svijetlo smeđeg šećera (±1 žlica)
- 15 ml dimljene paprike (±1 žlica)
- 15 ml kima (±1 žlica)
- 15 ml suhog timjana (±1 žlica)